Monday 19 December 2011

bubur jagung sagu

nampak sedapkan?nak rasa?
cube|ha buat cikit.



bahan-bahan untuk membuat bubur jagung sagu :


1. 2 tongkol jagung mentah-dihiris nipis.
2. 4sudu besar sagu-yang besar@keci|
3. secubit garam.
4. 100m| santan pekat.
5. 1.5|iter air dicampur dengan santan.
6. 3 sudu besar gu|a merah.(ka|au nak perang tambah |agi)
7. 5 sudu besar gu|a pasir(ka|au nak manis tambah |agi)




nak tau cara2 nye?
cara2nye:

1. Basuh sagu dan toskan.Jangan rendam.Basuh seka|i |a|u saje.
2. Masukkan jagung yang te|ah dihiris,santan pekat yang te|ah dicampurkan dengan air dan garam ke da|am periuk...
3. masak diapi sederhana sambi| kacau hingga mendidih..
4. masukkan gu|a merah,sagu dan gu|a pasir..kacau sehingga sagu menjadi jernih...
5.siap untuk dihidangkan |agi2 pada waktu petang..

No comments:

Post a Comment